Tkah's Pizza..

Pizza..Pizza..Pizza..
saya adalah penggemar no1 pizza. [Patut makin kembang.. haha..]
Mak kata asyik2 pi pizza hut, asyik2 pi radix pizza. [nasib la domino's pizza xdak kt cni.]
Allah izin, satu hari ada cikgu sekolah mak ajak mak pi kelas buat roti. cikgu tu punya kelas la. buat roti tu, buat roti ni.. Last kelas dia ckp dgn mak kalau2 mak nak beli oven utk buat roti yg dia guna utk ajar depa2 tu bt roti. Tp oven tu tetap bfgsi mcm oven yg biasa2. blh bakar ayam,buat biskut,kek dan mcm2 lg la. 1 kelebihan oven tu dia blh uli tepung utk kita buat roti. senang kan? cuma masukkan semua bahan2 nak buat roti dlm oven, pi la buat keja lain. Dlm masa 20 mnit, tepung siap diuli dan sedia utk di'doh2kan'..Jimat masa, jimat tenaga.
Ish sebenarnya nak cita psl pizza. Tak taw la macammana blh dok promote oven roti tu..Huhuhu..
oklah nak tayang2 pizza i. pizza ni xdak nama na..disebabkan telalu rajin sgt mkn pizza kt kedai2, jadi blh agak2 la bahan2 yg digunakan utk letak atas pizza tu.letak pon ikut selera sendiri ja.


Tadaaaaaa........


ni sebelum masuk oven
Tadaa.. ni dh kluarkan dari oven.. yummy2.. cheese yg byk..

Yang ni pulak topping daging cincang+cendawan gaulkan dgn sos black paper..
Semua resepi topping tu reka2 sendiri ja.
Selasa lepas buat 1 tray bwk pi ofis jamu depa2 kat ofis.. Berebut2..
Ish2.. memang tengah lapaq kot. huhu..
Siap ada yang nak buat tempahan lagi.. Boleh2..
Sekarang tiap minggu mesti buat pizza [bertambah kembang la. hehe..]
Dari Folder : 0 comments | edit post

Tak Payah Lagi Beli Shushi kat kedai..(^_^)


Shushi.??? dulu masa dok KTD anisah idris selalu beli shushi kat tesco. masa tu tak tahu lagi yang tesco boikot. huhu..tula first time makan shushi.. dah selalu sangat tengok cita korea,jepun, teliuq kot tgk depa makan shushi..macam sedap ja.. hakikatnya memang sangat sedap .. lepas dari tu, kalau pi tesco KB mesti beli shushi.. lepas tahu tesco diboikot, dah xpi tesco lagi.. mana nak cari shushi? lepas tu pi KL lawatan sambil belajaq kot. dah tak ingat. pastu makan shushi kat sana nasirah order ngan sapa tah. uih banyak benda dah lupa ni.. nak pi shushi king, depa cakap xboleh makan. xhalal.. aihh.. semalam tgh dok jalan2 di alam maya ni, tejumpa la 1 website dia tunjuk cara-cara buat shushi..ahhh..apa lagi..cuti sempena isra'mikraj tidak disia2kan. huhu.. buat la shushi semalam..rupanya sangatlah simple present tense nak buat shushi ni..ingatkan payah la sangat sbb kalau tgk harga kat kedai2 shushi boleh tahan harga. tapi kalau ikut website tu ntah apa bahan yg dia bubuh dalam shushi tu xtaw. xpenah tengok pon.tak tahu la halal or x.. so, apa salahnya buat shushi dari makanan yg sah2 halalnya kan..tapi rasa tetap sama ngn shushi di kedai..!!! website tu sebagai rujukan untuk nak tengok bahan apa yang dibubuh n cara nak buat shushi tu.. nilah hasilnya..

Tadaaaaa.......

P/s : Bahan2 yg digunakan semuanya dijamin halal..!

sumber rujukan : http://sushicup.com/
Dari Folder : 0 comments | edit post

~Antara Kereta Sport Dengan Sebuah Al-Quran~



Dulu kat KTD pernah buat projek animasi dengan fathonah & nabihah psl cita ni.. bila tebaca kat blog sorang classmate sekolah rendah, teringat pulak kisah ni.. sedih sangat kot..




Alkisahnya...
Seorang pemuda yang sedang berada di tahun akhir pengajiannya mengharapkan sebuah kereta sport daripada ayahnya...lantas, si pemuda memberitahu hajatnya kepada ayahnya, seorang hartawan yang ternama...si ayah hanya tersenyum... si anak bertambah yakin, andai keputusan peperiksaannya begitu cemerlang, pasti kereta itu akan menjadi miliknya..

Beberapa bulan berlalu...ternyata si anak, dengan berkat kesungguhannya.. telah beroleh kejayaan yang cukup cemerlang..hatinya berbunga keriangan... satu hari...si ayah memanggil si anak ke bilik bacaannya..si ayah memuji anaknya...sambil menyatakan betapa bangga hati seorang bapa sepertinya dgn kejayaan si anak yang cukup cemerlang... si anak tersenyum puas...di ruang matanya terbayang kilauan kereta sport merah yang selama ini menjadi idamannya itu...

Si ayah yang bagaikan mengerti kehendak si anak, menghulurkan sebuah kotak yang berbungkus rapi dan cantik...si anak terkesima... sungguh.. .bukan itu yg kuhajatkan.. . dengan hati yang berat...kotak itu bertukar tangan...matanya terarah kepada riak wajah ayahnya...yg tidak menunjukkan sebarang perubahan; seolah2 tidak dapat membaca tanda tanya yang bersarang dihatinya...

Dalam pada itu, si anak masih membuka pembalut yang membungkus kotak itu...penutup kotak dibuka...apa makna semua ini???..sebuah Al-Quran kecil; comel dgn cover kulit..tinta emas menghiasi tulisan khat di muka hadapan...si anak memandang ayahnya...terasa dirinya dipermainkan. ..amarahnya membuak...nafsu mudanya bergelojak... ayah sengaja mempermainkan saya...ayah bukannya x tahu betapa saya menyukai kereta tu...bukannya ayah x mampu utk membelikannya. .. sudah ayah...bukan al-Quran ni yang saya nak...katanya keras...

Al-quran itu dihempaskan keatas meja bacaan...si anak terus meninggalkan si ayah..tanpa memberi walau sesa'at utk si ayah bersuara...pakaiann ya disumbatkan ke dalam beg..lantas, dia meninggalkan banglo mewah ayahnya...memulakan kehidupan baru dengan sekeping ijazah yg
dimilikinya. ...

10 tahun berlalu..si anak kini merupakan seorang yang berharta...punyai syarikat sendiri...dengan isteri yg cantik dan anak-anak yang sihat...cukup membahagiakan...namun hatinya tersentuh... Sudah 10 tahun..sejak peristiwa itu dia tidak pernah menjenguk ayahnya...sedang dia berkira2 sendiri...telefonny a berdering... dari peguam ayahnya...ayahnya meninggal dunia semalam...dengan mewariskan semua hartanya kepada si anak...si anak
diminta pulang untuk menyelesaikan segala yg berkaitan perwarisan harta...

Dan buat pertama kalinya setelah dia bergelar bapa...si anak pulang ke banglo ayahnya...memerhati kan banglo yg menyimpan 1001 nostalgia dlm hidupnya...hatinya sebak..bertambah sebak apabila mendapati diatas meja di bilik bacaannya... Al-quran yang di hempaskannya masih lagi setia berada di situ...bagaikan setianya hati ayahnya mengharapkan kepulangannya selama ini...perlahan2 langkahnya menuju ke situ...mengambil al-quran itu..membelek2- nya dengan penuh keharuan...tiba- tiba...jatuh sesuatu dari Al-quran itu...segugus kunci...di muka belakang Al-quran itu...sebuah sampul surat ternyata diselotepkan disitu...

Kunci itu segera dipungut...hatinya tertanya-tanya. ..nyata sekali...di dalam sampul surat itu...terdapat resit pembelian kereta idamannya... dibeli pada hari konvokesyennya. .. Dengan bayaran yg telah dilunaskan oleh si ayah...sepucuk warkah..tulisan tangan org yg amat dikenalinya selama ini..hadiah teristimewa utk putera kesayanganku....air mata si anak menitis
deras...hatinya bagai ditusuk sembilu..penyesalan mula bertandang...
Namun semuanya sudah terlambat...

Sekadar renungan bersama juga untuk diri ini : berapa banyak kita melupakan nikmat Allah, hanya semata-mata kerana nikmat itu tidak "dibungkus", didatangkan atau diberi dalam keadaan yg kita hajati?? Kita hanya mengharapkan nikmat dan hikmah yang jelas didepan mata..tanpa hiraukan nikmat yang kita perolehi tanpa sedar. Marilah kita mensyukuri semua yang ditakdirkan Allah untuk kita kerana semua itu ada hikmah, nikmat yang tersembunyi. Biarpun kesusahan2 yang kita tempuhi, bersyukurlah dan yakinlah bahawa kesusahan itu tanda sayangnya Allah pada kita, tanda kita masih dalam perhatian Allah berbanding insan lain yang tak lagi mendapat perhatian dariNYa. W'alam..

~Spaggeti Carbonara ~



Spaggeti..!! Dah lama tak buat spageti.. Last mkn spageti abgngah buat. resepi fresh dr london. Huhu, Sebab masa tu abgngah baru beberapa minggu ja balik dari sana. Dia buat spageti sardin. sedap sangat.!! 1st time la makan sbb kat pizza hut pon xpenah jumpa camtu. Semalam lepas balik keja terus memecut menuju ke giant. Xleh bwk keta makan2 hangin sebab balik pon dah nak magrib. Spageti punya pasal. Dah sampai giant cepat2 beli bahan2 dan terus balik umah. Lagi 5 minit nak masuk magrib. Sempat lagi kot nak masak. Kat umah mak dah buat bihun goreng utk mkn malam.Tapi dah mesej mak tadi cakap nak buat spageti. mak ngn ayah xmakan spageti sebab mak kata, xreti makan. Tu mkanan org muda2. hahaha. Xpala mak, mak ngn ayah makan bihun, tikah makan spageti na.. Tanpa banyak songeh terus masak. 10 minit siap. buat utk seorang makan ja kan. huhu..Ni la spagetinya..

tadaaa..!!! Carbonara Spaggeti.. My feberet spaggeti..

Untuk Afeefah yg mintak share resepi:
Xsusah pon nak buat spaggeti ni. Teramatla sng.. hehe
tapi bahan2 dia km pakai campak2 ja. xdak sangat sukatan.


bahan2:

sedikit minyak masak
1 biji bawang besar (dipotong dadu/cincang)
Isi ayam/daging(kami biasa guna ayam@daging kisar)
sosej
beberapa ketul cendawan butang
2@3 biji telur
cheese (yg diparut@keping2)
serbuk oregano
serbuk black paper
spaggeti

cara2:
untuk spageti : rebus spageti besama sdkt minyak dan garam. selama 10-15 minit.

untuk kuah:
~tumis bawang dalam minyak yg dah dipanaskan sampai garing sikit n naik bau.
~masukkan isi ayam@daging,sosej. masakkan sampai isi ayam@ daging dah empuk.
~masukkan telur,cheese,cendawan butang. Kacau dalam api yg kecik. kalau x, jadi telur dadar. hehe..
~kacau smpai nampak mcm dah masak.masukkan serbuk oregano dgn serbuk black paper. serbuk oregano tu fugsi dia nak bg ada bau masakan italian. =)
~tutup api dan boleh la dihidangkan..

satu lagiii.... kalau nak lagi sedappp, xpayah masukkan telur..just beli pes kuah spageti readymade punya. haha.. biasa km beli yg prego punya. ni ha...

kalau malas2, cari yang ni ja..
kalau guna yang ni xpyh letak mushroom, memang dah ada siap. lagi cepat..
Afeefah, selamat mencuba..!! hehe.
Dari Folder : 2 comments | edit post

Tkah's Pizza..

Pizza..Pizza..Pizza..
saya adalah penggemar no1 pizza. [Patut makin kembang.. haha..]
Mak kata asyik2 pi pizza hut, asyik2 pi radix pizza. [nasib la domino's pizza xdak kt cni.]
Allah izin, satu hari ada cikgu sekolah mak ajak mak pi kelas buat roti. cikgu tu punya kelas la. buat roti tu, buat roti ni.. Last kelas dia ckp dgn mak kalau2 mak nak beli oven utk buat roti yg dia guna utk ajar depa2 tu bt roti. Tp oven tu tetap bfgsi mcm oven yg biasa2. blh bakar ayam,buat biskut,kek dan mcm2 lg la. 1 kelebihan oven tu dia blh uli tepung utk kita buat roti. senang kan? cuma masukkan semua bahan2 nak buat roti dlm oven, pi la buat keja lain. Dlm masa 20 mnit, tepung siap diuli dan sedia utk di'doh2kan'..Jimat masa, jimat tenaga.
Ish sebenarnya nak cita psl pizza. Tak taw la macammana blh dok promote oven roti tu..Huhuhu..
oklah nak tayang2 pizza i. pizza ni xdak nama na..disebabkan telalu rajin sgt mkn pizza kt kedai2, jadi blh agak2 la bahan2 yg digunakan utk letak atas pizza tu.letak pon ikut selera sendiri ja.


Tadaaaaaa........


ni sebelum masuk oven
Tadaa.. ni dh kluarkan dari oven.. yummy2.. cheese yg byk..

Yang ni pulak topping daging cincang+cendawan gaulkan dgn sos black paper..
Semua resepi topping tu reka2 sendiri ja.
Selasa lepas buat 1 tray bwk pi ofis jamu depa2 kat ofis.. Berebut2..
Ish2.. memang tengah lapaq kot. huhu..
Siap ada yang nak buat tempahan lagi.. Boleh2..
Sekarang tiap minggu mesti buat pizza [bertambah kembang la. hehe..]
Dari Folder : 5 comments | edit post

"Sesungguhnya AKU mengetahui apa yang tidak kamu ketahui"~(Al-Baqarah : 30)

"Sesungguhnya AKU mengetahui apa yang tidak kamu ketahui"~(Al-Baqarah : 30)

Alhamdulillah wa syukirillah ya Allah kerana memudahkan urusanku sepanjang kehidupanku ini.. hambamu ini bersyukur kerana ada rahmat disebalik ujian-Mu itu.. aku hanya bergantung pengharapanku hanya pada-MU..=). tidak ada pertolongan yang melebihi kekuasaan mu ya Allah. Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..
Aku yakin seyakinnya semua perancanganMu adalah yang terbaik untuk diriku..Kuatkanlah aku untuk menempuhi fasa yang penuh dgn ujian dan godaan syaitan ini.. Permudahkanlah aku membuat segala2 persiapan hati dan diri untuk ke fasa seterusnya. aminn..

:karipap 0o karipap

minggu lepas cti raya cina semua balik, syafiq ckp nk mkn 's0t0 kak tkah'. S0 buat la s0t0 dgn kakchaq. Bila dah buat s0t0, haruslah ada begedil kan.. Disebabkan te'rajin' p0tong ubi byk sgt, isi begedil tu lebeh byk la dan d0k besanding ja dlm frezer peti ais. Sebekas besar pulak. Kalau dibiarkan beberapa mggu lg rasany akan jadi mkanan kucing,ayam,burung,biawak blkg rumah tu. Hehe.. Syg la pulak. 2,3, hari lepas ada tgk blog kak shira ada resepi karipap.. Isi begedil dah ada utk dijadikan inti karipap. Cuma buat kulit karipap ja. So kemarin buat la karipap.. First time tau 100% buat sendiri karipap ni. Penasihat (Mak) ada la tgk2 betul dak buat tu. takut sakgi nak buat karipap jadi cucuq udang plak kan.. Huhu.. Walaupon tgk dari luaran xcantik karipap ni tp very da sedap.. haha.*Angkat bakul sendiri..Tp serius la sedap sbb inti tu lebeh byk daging dr ubi. Hehe.. Layann...

Inti begedil=inti karipap. haha


bentukkan supaya kelihatan seperti karipap..



Tadaaaa..... Ha dah siap digoreng.

Te'hangit' cket la sbb sambil tgk tv.. Telupa tgh goreng karipap. Haha. Mcm2 bentuk ada kan.. itu dinamakan kekreativitianku. Kehkehkeh..Btw..Karipap sulungku ini sgttt sedap. Mak yg ckp taw.. Hehe..
Dari Folder : 0 comments | edit post

Cuci Blog

Ish2. Dah behabuk blog I ni.
betaun2 xbukak. Huhu..
sebenaqnya xreti sgt pon mengarang ayat berbunga2 mcm kt blog org lain.
tp sejak akhir2 ni rasa mcm byk sgttt masalah dtg. Mak ckp, klau kita ada masalah@geram kat someone, luahkan perasaan geram@mrh dgn menulis atas 1 ketas. kemudiaan koyak2 ketas tu dan buang dlm bakul sampah. Pasti ringan kepala. Huhu..
Xmaw la membaziaq ketas2 kt ofis ni. so tulih dlm blog pon xpa kan mak.?? hehe..
Tp tu hanya alternatif lain ja. yg utamanya mesti balik semula pd Allah. Ujian2 tu kan dtg dr Allah. Allah ada penyelesaiannya. Pasti ada yg Allah nak tegur@ingatkan kt tentang sesuatu..


now kat ofis. xdak mood la nak bt keja. telalu byk kekangan..

1. Printer asik xbetul
2. external xleh detect(sedihnyaaaa...nyawaku tu.)
3.bahan magazine depa xbg habis lg.
4. Lapaq..(dh start diet. haha..diet la sgt.)

Actly, da 1 bnda yg merosakkan mood.. tp xmaw la jdkan benda tu halangan untuk diri ini meneruskan hidup. blh thn ayat. hehe.
Perkara yg dah berlalu, jgn dikenang2 lagi ya cik tikah..
Pandang ke depan.. fokus pd semua yg telah dirancang utk masa dpn..
Allah lebih tahu apa yg terbaik utk diri ini.
apa yg xdizinkan berlaku skrg ni, pasti ia bukan yg terbaik utk masa depan kan.
aih awat yg byk ckp pasai masa depan ni. haha..
mcm xdak pekataan lain. tp xpala. kt mmg kena pndg kedepan.(pekataan depan lg.ish2..)
mcmana nak jadikan blog ni sbg diari kt ha.? maksudnya hanya org2 yg dibenarkan shj baca blog ni. dh tgk kt setting tp xjumpa la..

Oklah. sblum merapu kerapu ni melalut2 lg...behenti dlu kat cni no.
even xdak mood sekalipon, ni kan masa keja cik tikah oi. sila buat keja ok.
lain kali klau rajin i menulis lg. huhu. sayonara..

P/s: saya sedang berdiet..(perlu ka bgtaw kat cni.?? haha..)

::. Cerita Hati .::

Semalam yang telah pergi
Menghilang tanpa jejak
Membawa bersama cereka
Duka dan ketawa

Dan kini ku mencari
Kalau masih ada kesan
Yang terus tersisa di dada
Pantai permainan

Jalanan yang panjang
Bersimpang haluan
Bagai pentas luahan rasa
Tiada sempadan

Pada awan biru ku melakar kata-kata
Pada langit cerah ku panah semua cerita
Dengarlah mentari suara hatiku menyanyi
Bertebangan jiwa merentasi pelangi

Gerimis menitis gugur membasahi bumi
Bagai menangisi sebuah cerita hati
Andai kau fahami semua hikayat pendeta
Seribu tahun kau pasti bisa setia ke alam syurga

Mungkin ada esok
tuk ku ukirkan kalimah
Menjadi arca pembuktian
Pengabdian cinta

A Naat (Persian: نعت )

A Naat (Persian: نعت ) is poetry that specifically praises Muhammad. Most of the famous scholars of Islam, including direct followers of Muhammad, wrote Naat in the earliest days of Islam. One of Muhammad's followers was Hassaan-bin-Thaabit, famous for his poetry that defended Muhammad in response to rival poets that attacked Muhammad and his religion by means of poetry.

video

Noor Wala Aya Hai
Noor Wala Aya Hai
Noor Lay kar Aya Hai
Sara Alam May Yah Dekho Kaisa Noor Chaya Hai

]Ass Salato Was Salamo Alay Kay YA RASOOLALLAH
Ass Salato Was Salamo Alay Kay YA HABIBALLAH
Jab Talak Yah Chand Tara Jheel Meelata Jayanga
Tab Talak Jasna Wiladat Hum Manata Jayanga
Noor Wala Aya Hai
Noor Lay kar Aya Hai
Sara Alam May Yah Dekho Kaisa Noor Chaya Hai

Ass Salato Was Salamo Alay Kay YA RASOOLALLAH
Ass Salato Was Salamo Alay Kay YA HABIBALLAH
Naata Mahbooba KHUDA Sunta Sunata Jayanga
YA RASOOLALLAH Ka Nara Lagata Jayanga
Noor Wala Aya Hai
Noor Lay kar Aya Hai
Sara Alam May Yah Dekho Kaisa Noor Chaya Hai

Ass Salato Was Salamo Alay Kay YA RASOOLALLAH
Ass Salato Was Salamo Alay Kay YA HABIBALLAH
Char Janib Hum Diya Ghee Kay Jalata Jayanga
Ghar Toh Ghar Sara Mohalla Ko Sajata Jayanga
Noor Wala Aya Hai
Noor Lay kar Aya Hai
Sara Alam May Yah Dekho Kaisa Noor Chaya Hai

Ass Salato Was Salamo Alay Kay YA RASOOLALLAH
Ass Salato Was Salamo Alay Kay YA HABIBALLAH
Eid a Milad-Un-NABI Ki Shab Charaga Kar Kay Hum
Kabr a NOOR-A-MUSTAFA Say Jagmagata Jayanga
Noor Wala Aya Hai
Noor Lay kar Aya Hai
Sara Alam May Yah Dekho Kaisa Noor Chaya Hai

Ass Salato Was Salamo Alay Kay YA RASOOLALLAH
Ass Salato Was Salamo Alay Kay YA HABIBALLAH
Tum Karo Jasnay Wiladat Ki Kushi May Roshni
Woh Tumhari Gor-A-Teera Jagmagata jayanga
Noor Wala Aya Hai
Noor Lay kar Aya Hai
Sara Alam May Yah Dekho Kaisa Noor Chaya Hai

Ass Salato Was Salamo Alay Kay YA RASOOLALLAH
Ass Salato Was Salamo Alay Kay YA HABIBALLAH
Hashr May Zayra Livay Hamd-A-ATTAR Hum
Naat-E-SULTANA MADINA Gongunata jayanga
Noor Wala Aya Hai
Noor Lay kar Aya Hai
Sara Alam May Yah Dekho Kaisa Noor Chaya Hai


Ass Salato Was Salamo Alay Kay YA RASOOLALLAH
Ass Salato Was Salamo Alay Kay YA HABIBALLAH
Dari Folder : 0 comments | edit post